İstanbul Kolposkopik Biyopsi
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, rahim ağzını incelemesine olanak veren ve girişimsel olmayan bir yöntemdir. Gözle görülmeyen yerleri büyüteç yardımı ile görülebilir hale getiren alet, 6 – 40 kata kadar büyütme özelliğine sahiptir. İstenilen durumlarda incelenen bölgeye, alet içerisinden mavi ışık tutulabilir. Kolposkopi ile yapılan inceleme sonucunda, doku üzerinde oluşan lezyonlar ve rahimin durumu görülebilir. İncelenen bölgede atipik kanlanma, polip ya da lezyon var ise biyopsi ile parça alınarak dokunun değerlendirilmesi yapılır.
Klinik bir işlem olan kolposkopi yönteminde kullanılan kolposkop, ışıklı bir büyüteç olup dürbüne benzemektedir. Çıplak gözle yapılan jinekolojik muayenenin kolposkopi yöntemiyle büyütülerek yapılması başta rahim ağzı kanseri olmak üzere vaginanın da değerlendirilmesine imkan sağlar.
Kolposkopi işlemi sırasında şüpheli bir bölgenin görülmesi halinde kolposkopik biyopsi yapılarak şüpheli bölgenin incelenmesine imkan sağlar.
Kliniğimizden Kolposkopik Biopsi, Siğil – Kondilom Tedavisi için şimdi randevu alabilirsiniz
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi lokal ve genel anestezi altında ağrısız bir şekilde yapılır.
Hasta pelvik muayene veya smear testi sırasında olduğu gibi, ayakları destekli bir masada sırt üstü uzanır.
Vajinaya, vajina duvarını açmaya yardımcı olan spekulum aparatı yerleştirilerek serviksin daha rahat görüntülenmesi sağlanır.
Daha rahat ve net bir görüntü alınabilmesi için servis özel bir solüsyonla yıkanır. Anormal hücrelerin görünmesini kolaylaştıran bu yıkama işlemi bazen yanma veya karıncalanma hissine neden olabilir.
Kolposkop aleti vajinanın birkaç cm. önüne yerleştirilir. Kolposkop aleti dıştan kameralı sistem olduğundan vajinanın içine girmeden görüntüleme yapmaktadır.
Dokuları 6-40 kat büyüten kolposkop cihazı ile vajinanın içine ışık verilerek daha net görüntü alınması sağlanır.
Şüpheli lezyonun görüldüğü durumlarda kolposkopik biyopsi gerçekleştirilir.
Kolposkopik Biyopsi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi incelemesi sırasında şüpheli dokular belirlendiğinde biopsi pensi ile tüm şüpheli lezyonlardan kolposkopik biyopsi yapılabilir.
Kolposkopik biyopsi sırasında birden fazla bölgeden parça alınabilir. Kolposkopik biyopsi yapılacak bölgenin sayısına bağlıdır.
Kolposkopik biyopsi yapmak için özel bir alet kullanılır ve alınacak parçanın büyüklüğü patolojik inceleme için yeterli olmalıdır.
Kolposkopik Biopsi İşleminde Ağrı Olur mu?
Kolposkopik biopsi işlemi sedasyon (genel) yada lokal anestezi altında yapıldığından ağrınız olmayacaktır.
Kolposkopik Biyopsi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi işleminin süresi kolposkopik biyopsi yapılıp yapılmayacağına göre değişebilmektedir. Genellikle işlem 5 – 15 dakika arasında sürmektedir.
Kolposkopi Öncesi
Adet döneminde kolposkopi planlanmaz.
Kolposkopiden bir veya iki gün önce cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Kolposkopiden bir veya iki gün önce tampon kullanılmamalıdır.
Kolposkopiden önceki iki gün boyunca vajinal ilaç kullanılmamalıdır.
Kolposkopi öncesi vajinal duş alınmamalıdır.
Kolposkopi işleminden önce doktorun önerebileceği basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
Kolposkopi Sonrası Kanama Olur mu?
Kolposkopik biyopsi yapılmadığı sürece herhangi bir kesme işlemi olmadığı için kanama görülmez. Kolposkopi aleti vajina bölgesine temas etmediği için hasta ağrı ve acı gibi rahatsızlık veren durumlar yaşamaz. Kolposkopik biyopsi alınır ise parçanın alındığı bölge ve parçanın sayısına göre kanama yaşanabilir. Ancak kolposkopik biyopsi işleminde milimetrik parçalar alındığı için ciddi sayılabilecek kanamalar yaşanmaz. Biyopsi sırasında yaşanan kanamalar genellikle işlem bittikten sonra kısa süreli bir baskı ile durdurulabilir.
Smear sonucu HPV, ASCUS, LSIL, HSIL Tanısı ve Kolposkopik Biyopsi
Smear rahim ağzı kanser tarama testidir. Tüm smearların %4-5inde atipik skuamoz hücreler saptanır. Bu hücreler de Bethesda değerlendirme sistemine göre ASC-US ve ASC-H şeklinde 2’ye ayrılır. Smear sonucunda ASC rapor edilen hastanın yönetiminde dikkate alınması gereken bir çok faktör vardır. Bu tür bir sitoloji sonucu olan hastalarda biyopsi konfirmasyonlu CIN 2,3 oranı %5-17’dir. CIN 2,3 oranı ASC-H tanısı alan hastalarda ise %24-94’tür. ASC-H rapor edilen bir hastanın HSIL’e eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.
Atipik skuamoz hücreler varlığında invazif kanser riski %0,1-0,2’dir. Biyopsi ile konfirme edilmiş CIN yoksa bu tür hastalarda diagnostik eksizyonel prosedürlerin rutin şekilde uygulanması önerilmez.
ASC-US rapor edilen hastaların yönetiminde 6 aylık aralarla 2 tekrar smear alınmasının, HPV testi yapılmasının ve tek seferlik kolposkopi ve gerekirse kolposkopik biyopsi yapılmasının hepsinin güvenli ve etkin yöntemler olduğunu ortaya koymuştur.
Kolposkopik Biyopsi Sonrası Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Kolposkopi işleminde basit bir işlem olduğu için işlem sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken önemli bir durum yoktur. Kolposkopik biopsi işleminde ise hastadan biyopsi uygulanarak parça alınsa dahi küçük kanamalar dışında hayati komplikasyonlar meydana gelmez.
Kolposkopi ve kolposkopik biyopsi uygulanan hastalar günlük yaşam aktivitelerine dönebilirler.
Biyopside alınan parçaların sayısına göre birkaç gün akıntı ya da hafif kanama gibi durumlar görülebilir. Kanama ve akıntı sonlanana kadar cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Bunların dışında kolposkopi ve biyopsi uygulanan hastalar günlük yaşantılarına devam edebilirler. Hastanın normal yaşantısında kullandığı bir ilaç var ise bunun bilgisinin kolposkopi öncesinde doktor ile paylaşması gerekir. Hasta, kolposkopi sonrasında doktora danışarak ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.
Kolposkopik Biyopsi Hangi Hastalıklarda Neden Yapılır?
ASCUS: Bu sonuç klinik önemi belirsiz değişiklikleri ifade eder ve büyük olasılıkla kanser öncülü değildir. ASCUS saptandığı takdirde smear testi arka arkaya 3 kez negatif oluncaya kadar 4-6 ay arayla tekrarlanır ve bunlar normal çıkarsa daha sonra yılda bir smear alınmaya devam edilir. ASCUS saptandığında hastaya kolposkopi de yapılabilir. Kolposkopi yada smear takibi yapılmasına rahim ağzında HPV DNA testine bakarak da karar verilebilir. Bu yaklaşımların hepside uygulanabilir.
Menopoz döneminde ASCUS saptanırsa östrojen tedavisi sonrası tekrar smear alınması gerekir.
Low grade squamöz intraepitelyal lezyon (LGSIL): Serviksi kaplayan hücre tabakasında hafif derecede değişiklikler vardır. Bu durum saptandığında kolposkopi yapılır ve gerekirse biyopsi alınabilir. Kansere ilerleme riski düşüktür.
High grade squamöz intraepitelyal lezyon (HSIL) (HGSIL): Serviksi kaplayan hücre tabakasında daha ileri değişiklikler vardır. Bu durum saptandığında kolposkopi eşliğinde rahim ağzından parça alınarak patolojik inceleme yapılmalıdır. Kansere ilerleme riski diğer lezyonlara göre daha fazladır.
Atipik glanduler hücreler (AGC): Rahmin ya da rahim ağzının iç tabakasından gelebilir. Kolposkopi ve rahim ağzının iç yüzeyinden parça alınması gerekir.
Kolposkopi özellikle klinik belirtileri olmayan rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) erken evrede saptanabilmesine yardımcı olur. Özellikle sitolojik sonuçları ve smear testi anormal çıkan veya HPV testinde HPV 16 veya 18 pozitif gelen hastalarda rahim ağzının değerlendirilmesi için kolposkopi uygulanır. Rahim ağzı kanseri yavaş ilerleyen bir kanser olduğu için jinekolojik muayenelerde yaşanan değişimler kolposkopi ile daha rahat değerlendirilebilir.
Serviks kanserinin erken teşhisinde hayati rolü olan kolposkopinin kullanım alanı sadece bununla sınırlı değildir. “Kolposkopi neden yapılır?” sorusunun ilk yanıtı servikal kanserlerin erken teşhisi olabilir ancak bunun haricinde birçok hastalığın takibi ve teşhisinde kullanılabilir.
Rahim ağzı kanserinin teşhisinde,
Vulvadaki şüpheli lezyonların değerlendirilmesinde,
Kadının dış genital gölgesi olan vulvada gözle görülebilen prekanseröz değişiklikler tanısı için kolposkopi uygulanabilir.
Vulvanın uzun zamandır mevcut olan kaşıntının değerlendirilmesinde kolposkopi kullanılabilir.
Serviks dokusunda prekanseröz henüz kanser olmamış ancak kanser gelişebilecek değişikliklerin teşhisi
Vajina dokusunda prekanseröz yani henüz kanser olmamış ancak kanser gelişebilecek değişikliklerin tanısında kolposkopi yapılabilir.
İstanbul Kolposkopi fiyatları ve Kolposkopik Biyopsi Fiyatları
İstanbul Kolposkopi fiyatları ve Kolposkopik Biyopsi Fiyatları genel olarak 5000 TL’den başlamaktadır. Biopsi gerekliliğinde ücretler hastanelerde fiyat farklılığı gözlenebilmektedir.
Vajina Daraltma Ameliyatı Fiyatları
Vajina Daraltma Ameliyatı Fiyatları ( Vajinoplasti ) ameliyatları Klinik Fiyatlarımız 4000 TL.den başlamaktadır.
İç Dudak Estetiği Fiyatları
İç Dudak Estetiği Fiyatları ( Labioplasti ) ameliyatları Klinik Fiyatlarımız 4000 TL.den başlamaktadır.
Genital Estetik Nasıl Yapılır? hakkında videomuzu izleyebilirsiniz.
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatları
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatları, fiyatı, ücreti, ücretleri, 2022, 2023 , 2024
İstanbul kolposkopik biopsi yapan yerler, doktorlar, klinikler, poliklinikler, özel hastaneler, devlet hastaneleri, muayenehaneler, hastaneler, merkezler
İstanbul kolposkopik biopsi yerleri, doktorları, klinikleri, poliklinikleri, hastaneleri, muayenehaneleri, merkezleri
İstanbul kolposkopik biopsi yeri, doktoru, kliniği, polikliniği, hastanesi, muayenehanesi, merkezi
İstanbul kolposkopik biopsi tavsiye, ekşi, forum, kadınlar kulübü, kadınlar klübü
İstanbul kolposkopik biopsi jinekolog, bayan doktor, Kadın doğum uzmanı
İstanbul kolposkopik biopsi yaptırmak istiyorum, nerede yaptırabilirim?
İstanbul kolposkopik biopsi olmak istiyorum, nasıl yaptırabilirim?
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatı
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatları
İstanbul kolposkopik biopsi ücreti
İstanbul kolposkopik biopsi ücretleri
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatları
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatları, fiyatı, ücreti, ücretleri, 2022, 2023 , 2024
İstanbul kolposkopik biopsi yapan yerler, doktorlar, klinikler, poliklinikler, özel hastaneler, devlet hastaneleri, muayenehaneler, hastaneler, merkezler
İstanbul kolposkopik biopsi yerleri, doktorları, klinikleri, poliklinikleri, hastaneleri, muayenehaneleri, merkezleri
İstanbul kolposkopik biopsi yeri, doktoru, kliniği, polikliniği, hastanesi, muayenehanesi, merkezi
İstanbul kolposkopik biopsi tavsiye, ekşi, forum, kadınlar kulübü, kadınlar klübü
İstanbul kolposkopik biopsi jinekolog, bayan doktor, Kadın doğum uzmanı
İstanbul kolposkopik biopsi yaptırmak istiyorum, nerede yaptırabilirim?
İstanbul kolposkopik biopsi olmak istiyorum, nasıl yaptırabilirim?
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatı
İstanbul kolposkopik biopsi fiyatları
İstanbul kolposkopik biopsi ücreti
İstanbul kolposkopik biopsi ücretleri
İçindekiler
Toggle